Istezanje: Dinamičko ili statičko?

Dinamičko istezanje

Ukoliko ste se pitali da li je isto koje vežbe istezanja radite-nije. U ovom tekstu ćemo razjasniti koje su osnovne razlike.

Dinamičko istezanje ima nekoliko prednosti:

  • Zagrevanje mišića: Dinamično istezanje povećava temperaturu vaših mišića, što im pomaže da pređu u puni potencijal. Takođe pospešuje protok krvi kako bi osigurao da dovoljno kiseonika dođe do vaših mišića.
  • Povećavanje nervne aktivnosti: Vaši živci pokreću mišiće slanjem električnih signala. Dinamičnim istezanjem vaši živci šalju odgovarajuće signale pre početka treninga. Ovo stvara bolju konekciju između mozga i mišića, a time obezbeđuje efikasniji rad.
  • Koristišćenje čitavog opsega pokreta: Mnogi kardio treninzi, poput trčanja i hodanja, koriste minimalni opseg pokreta. Takođe se rade u jednoj ravni kretanja, jer se krećete pravo napred. Dinamične vežbe uključuju potpunije pokrete, koji bolje angažuju vaše mišiće.
  • Smanjivanje rizika od povreda: Dinamično istezanje povećava pokretljivost zglobova i mišića što može pomoći u sprečavanju povreda. U nedavnoj studiji (1), dinamičke vežbe smanjuju pasivnu ukočenost i povećavaju opseg pokreta u tetivama. Ovi faktori su povezani sa manjim rizikom od povrede tetive, jedne od najčešćih povreda vežbanja.


Razlika između statičnog i dinamičkog istezanja

Novija istraživanja su pokazala da statičko istezanje zapravo može smanjiti performanse! To se pokazalo u smanjenom vremenu sprinta kod trkača, smanjenju visine skokova kod košarkaša, smanjenju okretnosti kod fudbalera i smanjenoj proizvodnji sile kod elitnih sportista. Suprotno tome, dinamičko istezanje pokazalo je pozitivne koristi u brzini, snazi i okretnosti.

Dinamično istezanje može biti funkcionalno i oponašati kretanje aktivnosti ili sporta kojim ćete se baviti. Na primer, plivač može da zaokruži rukama pre nego što uđe u vodu.

Razlika između dinamičkog i statičkog istezanja je kretanje. Dinamično istezanje pokreće mišić i obično se svaki pokret zadržava samo sekundu ili dve.

Statično istezanje uključuje zadržavanje jednog pokreta dok ne osetite napetost i traje od 15 do 60 sekundi.

Statičko istezanje može pomoći u produžavanju mišića, što je idealno za postizanje optimalne fleksibilnosti.

Ukratko, preporuka za većinu rekreativaca je da rade dinamičko istezanje pre a statičko istezanje nakon treninga.

U svrhu istezanja možete koristiti i roler.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *