Pretreniranost i odmor od treninga


Pretreniranost je redak pojam, sem ukoliko se ne bavite profesionalnim sportom. Bez obzira na to, istina je da su dani odmora su jednako važni kao i vežbanje.

Fizička aktivnost povećava hormone koji podstiču energiju poput kortizola i adrenalina.

Stalno vežbanje, međutim, prekomerno proizvodi ove hormone. Teško ćete dobiti kvalitetan san, što samo pogoršava umor i iscrpljenost.

Redovne pauze omogućavaju vašem telu da se oporavi i popravi. To je kritičan deo napretka, bez obzira na nivo kondicije ili sport. Inače, preskakanje dana odmora može dovesti do pretreniranosti ili sagorevanja.

Kako dan odmora utiče na smanjenu pretreniranost?

Dajete telu vreme za oporavak

Suprotno mišljenju većine, dani odmora ne predstavljaju samo izležavanje ceo dan na kauču. U to vreme se dešavaju blagotvorni efekti vežbanja. Tačnije, odmor je neophodan za rast mišića.

Vežbanje stvara mikroskopske pukotine u vašem mišićnom tkivu. Ali tokom odmora ćelije zvane fibroblasti to popravljaju. Ovo pomaže tkivu da zaraste i raste, što rezultira jačim mišićima.

Takođe, vaši mišići skladište ugljene hidrate u obliku glikogena. Tokom vežbanja, vaše telo razgrađuje glikogen kako bi podstakao vaš trening. Odmor daje vašem telu vremena da popuni ove zalihe energije pre sledećeg treninga.

Sprečavate zamor mišića

Odmor je neophodan za izbegavanje umora izazvanog vežbanjem. Zapamtite, vežbanje iscrpljuje nivo glikogena u vašim mišićima. Ako ove prodavnice ne budu zamenjene, iskusićete umor i bol u mišićima.

Osim toga, vašim mišićima je potreban glikogen da bi funkcionisali, čak i kada ne vežbate. Odgovarajući dovoljno, sprečićete umor puštajući da se vaše zalihe glikogena pune.

Smanjujete rizik od povreda

Redovni odmor je od suštinskog značaja za bezbednost tokom vežbanja. Kada se vaše telo prekomerno optereti, veća je verovatnoća da promašite formu pokreta ili ispustiti teg.

Pretreniranost takođe izlaže vaše mišiće ponavljajućem stresu i naprezanju. Ovo povećava rizik od prekomerne povrede, primoravajući vas na više dana odmora nego što je planirano.

Poboljšavate performanse

Kada se ne odmorite dovoljno, može biti teško odraditi svoju uobičajenu rutinu, a kamoli izazivati sebe. Na primer, možda ćete biti manje motivisani da napravite dodatno ponavljanje ili pretrčite još jedan km.

Čak i ako se forsirate, pretreniranost smanjuje vaše performanse. Možete smanjiti izdržljivost, imati sporije vreme reakcije i lošu koordinaciju pokreta.

Odmor ima suprotan efekat. Povećava energiju i sprečava umor, što priprema vaše telo za uspešne treninge.

Bolje ćete spavati

Iako vam redovno vežbanje može poboljšati san, odmaranje je takođe korisno.

Fizička aktivnost povećava hormone koji podstiču energiju poput kortizola i adrenalina. Stalno vežbanje, međutim, prekomerno proizvodi ove hormone.

Teško ćete dobiti kvalitetan san, što samo pogoršava umor i iscrpljenost.

Odmor vam može pomoći da se bolje naspavate puštajući da se vaši hormoni vrate u normalno, uravnoteženo stanje.

Savet:

Trudite se da danima kada odmorate jedete složene ugljene hidrate da biste povratili nivo glikogena i dovoljno proteina kako bi obnovili mišiće.

Nemojte zanemariti unos vode, potrebno je da ostanete hidratizovani kako bi sprečili grčeve u mišićima i dostavili te hranljive sastojke kroz celo telo.

Takođe, idealno je da ostanete aktivni bez prekomernog naprezanja tela. Možete raditi jogu, hodati ili meditirati npr.

Takve aktivnosti će vam omogućiti da uživate u vežbanju na opušteniji način.

Takođe, našao sam zanimljiv članak gde možete pročitati o uticaju određenih suplemenata na smanjenje pretreniranosti.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *