Soda bikarbona


Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je blago alkalna so sastavljena od jona natrijuma i bikarbonata. Svima je poznat sastojak za kuhinju jer hrani poput hleba, kolača, mafina i kolačića daje laganu, mekanu teksturu.

Soda bikarbona, pored različite namene u domaćinstvu ima veoma značajnu ulogu i našem organizmu.

Unošenjem sode bikarbone u vidu suplementa možemo povećati nivoe bikarbonata u serumu (koji se normalno proizvode u bubrezima) i posledično ublažiti proizvodnju kiseline u telu. Glavni mehanizam delovanja natrijum bikarbonata je u negiranju efekata acidoze.
Pruža prednosti kako u situacijama hronične blage acidoze, koja se obično viđa kod metaboličkih oboljenja ili tokom starenja, jer funkcija bubrega polako opada, tako i kod acidoze izazvane vežbanjem.

pH kiselost i uticaj sode bikarbone

pH je skala koja se koristi za ocenjivanje koliko je rastvor kiseo ili alkalan. Nivo pH u ljudskom telu varira u zavisnosti od dela tela. Na primer, naša krv ima pH od oko 7,4, dok je želudačna kiselina visoko kisela, sa pH od 1-3.

Mnogi teoretičari su prethodnih godina prodavali razne biljne-alkalne dijete koje će regulacijom kiselosti izlečiti razne bolesti. Tvorac dijete je osuđen, nakon saznanja da je napravio farmu gde je lečio bolesne ljude, koji se nisu izvukli. 

Vaši bubrezi imaju sposobnost da proizvode bikarbonat kako bi pomogli vašem telu da održi odgovarajući pH nivo. 

Tokom vežbanja, bikarbonat i drugi puferski agensi rade na izvlačenju vodonika iz mišića, omogućavajući mišiću da se vrati u manje kiselo stanje. Prema tome, postoji dokazi da suplementacija sodom bikarbonom može pomoći u ovom procesu, omogućavajući mišićima da održavaju duže vežbanje.

Soda bikarbona u sportu

Dodatak sode bikarbone u vidu suplementa može povećati nivoe bikarbonata u serumu (koji se proizvode u bubrezima) i time puferovati proizvodnju kiseline u telu.

Soda bikarbona svojim uticajem može poboljšati performanse kao što su brzina, snaga, radni kapacitet i vreme do otkaza mišića (1, 2).

Posebno se čini da je natrijum bikarbonat koristan za mišićnu izdržljivost. Jedno istraživanje je otkrilo da suplementacija natrijum bikarbonatom značajno povećava mišićnu izdržljivost i performanse u malim i velikim mišićnim grupama.

Veliku korist je pokazao i tokom pojedinačnih i ponovljenih napada visokog intenziteta koji traju između 1 i 7 minuta (3, 4)

Pored toga, čini se da se mnoge njegove prednosti javljaju pri kraju treninga izdržljivosti, što može pomoći osobi u poslednjem „poguranju“ vežbe.

Prednosti konzumiranja sode bikarbone u sportu se primećuju sa dozom od 200-300mg/kg. Konzumacija se preporučuje oko 60 minuta pre vežbanja, ali sa postepenim povećanjem jer su mogući gastrointestinalni neželjeni efekti ako se uzme previše odjednom.

Soda bikarbona za želudačnu kiselinu

Refluks kiseline je digestivno stanje gde želudačna kiselina teče iz želuca nazad u jednjak.

Ovo ispiranje kiseline može iritirati vaš jednjak i izazvati žgaravicu. Gorušica je osećaj pečenja koji se može javiti bilo gde od sredine stomaka do grla. Ako simptomi ostanu dosledni i pogoršavaju se, onda je možda napredovala u gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB).

Vaš pankreas prirodno proizvodi natrijum bikarbonat kako bi zaštitio vaša creva. Smatra se da soda bikarbona oponaša efekte ovog procesa. Kao antacid koji se može apsorbovati, natrijum bikarbonat brzo neutrališe želudačnu kiselinu i privremeno ublažava simptome refluksa kiseline.

Imajte na umu da iznenadno smanjenje kiselosti želuca može izazvati vraćanje kiseline. Olakšanje može biti samo privremeno, a vaši simptomi refluksa kiseline mogu se vratiti još gore nego ranije.

Preporučuje se da postepeno konzumirate (ne odjednom) 1/4 kašike sode bikarbone rastvorene u čaši vode, i postupak se može ponoviti za 2 sata.
Zapamtite, previše sode bikarbone može izazvati povrat kiseline i pogoršati vaše simptome.

Tretiranje akni i bubuljica

Koža je prirodno kiseo organ sa pH od 4,5 do 5,5. Soda bikarbona ima pH nivo od 9. Nanošenje jake alkalne baze na kožu može joj ukloniti sva prirodna ulja i ostaviti je nezaštićenom od bakterija.

Neki neželjeni efekti upotrebe sode bikarbone na vašoj koži i licu uključuju prekomerno isušivanje kože, rano pojavljivanje bora i iritaciju kože.

Ako želite da se rešite mrtvih ćelija možete eventualno uključiti sodu bikarbonu u piling ili masku za lice.

Nakon upotrebe sredstva za čišćenje lica, pomešajte do 2 kašičice sode bikarbone u maloj količini tople vode dok se ne formira pasta. Ostavite je na licu do 10 minuta ako se koristi kao maska za lice. Ako se koristi kao piling, isperite odmah nakon što umasirate smešu na lice.

Nakon obe vrste upotrebe, odmah nanesite hidratantnu kremu za lice kako biste sprečili isušivanje kože. Ne ponavljajte ovu metodu više od dva puta nedeljno.

Neželjeni efekti

Postoje tvrdnje od raznih teoretičara da soda bikarbona ima gotovo magična dejstva na naš organizam. Zablude poput onih da soda bikarbona može lečiti rak i razne bolesti, kao i da će brzo skinuti masne naslage su neosnovane i nisu dokazane nijednim istraživanjem na ljudima.
Ukoliko se odlučite da konzumirate svakodnevno sodu bikarbonu prekinite sa unosom ukoliko dođe do sledećih neželjenih efekata:

  • povraćanje
  • dijareja
  • učestalo mokrenje
  • slabost mišića
  • grčenje mišića
  • konfuzije
  • razdražljivost

Za zdrav organizam soda bikarbona može pružiti mnoge benefite (naročito kod sportista) ali je neophodno konzumirati je umereno.

1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *