HIIT Trening


Sve češće možete čuti ljude koji se zaklinju da ne postoji bolji trening od HIIT-a.

Ukratko, HIIT je skraćenica za intervalni trening visokog intenziteta, koji uključuje kratak trening sa kratkim navalama energije i kratkim periodima odmora (Većina HIIT treninga nije duža od 30 minuta).

Treneri preporučuju ove vrste treninga jer sagorevaju ozbiljnu energiju, što vam pomaže da sagorete više masti i kalorija.

Plus, telo nastavlja da sagoreva energiju dugo nakon treninga.

Šta se zapravo dešava sa vašim telom tokom i nakon jednog intenzivnog treninga?

HIIT trening treba raditi tako što ćete uložiti 100% napora tokom 15 do 30 sekundi (najčešće).

Ovo je optimalno vreme za anaerobni trening (vaše telo je „lišeno“ slobodnog kiseonika) pre perioda odmora od 60 sekundi.

Nakon HIIT-a ostajete bez daha, dolazi do suvoće grla i osećaja pečenja, jer vaše telo pokušava da zgrabi što više kiseonika da bi se vratilo u homeostazu.

Kada vaše telo radi anaerobno, proizvodi mlečnu kiselinu jer ne možete da unesete dovoljno kiseonika u mišiće da bi mogli da rade pravilno.

Kada se stvara mlečna kiselina, sa njom dolazi i adrenalin, koji pomaže u mobilizaciji masti i to dalje vodi ka sagorevanju masti koje želite.

Takođe, obzirom da ne unosite dovoljno kiseonika tokom ove vrste treninga, telo će nakon njega morati da se obnovi – odnosno treba da se izbaci nakupljena mlečna kiselina i da se nivo kiseonika treba da se vrati u normalu.

Kul stvar je da, laktati koji su se nakupili, prolaze kroz određeni proces kako bi bili konvertovani u glikogen, a za ovo je takođe potrebna energija.

Ovaj proces zapravo najduže traje i zahteva najviše energije.

Plus, kada vozite auto i parkirate, auto se neće odjednom ohladiti.

Isto važi i za vas, potrebno je vremena da se otkucaji srca vrate u normalu, a dok se ne vrate-sagorećete još nešto dodatnih kalorija.

HIIT takođe ima uticaj na lučenje hormona rasta, o čemu više možete pročitati ovde.

1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *