Šta piti nakon treninga?


Da li se sećate perioda kada su svi pili posle treninga whey? Neki to i dalje rade naravno.

Pročitajte šta zapravo trebati piti nakon treninga kako bi doprineli oporavku i osećali se dobro.

Voda

Voda je osnovni sastojak krvi. Naše telo sadrži oko 70% vode, a taj procenat se smanjuje starenjem.Zahvaljujući tolikom sadržaju vode telo ima konstantnu temperaturu, dok ukoliko sportista ne unosi tečnost u toku aktivnosti temperatura tela raste za oko 1° na svakih 5-7 minuta.
Preporučljivo je da se nakon treninga unese do 0,5l,a nakon toga na svakih 15 minuta oko 250ml dok ne vratimo približno vode koliko smo izgubili (npr ako smo izgubili 1,5 litar tecnosti, popijemo 0,5 l i u narednih sat vremena još 4 čase vode).
Pri jačim naporima, uglavnom nije dovoljna samo voda već je potreban i odredjeni unos natrijuma i dodatnih elektrolita, tako da možete probati sa kokosovom vodom.

Ceđeni sok od voća

Prvenstveno ciljati voće koje je bogato polifenolima: jabuka, višnja, trešnja, malina, kupina (mada ja lično preferiram banane ). Dokazano je da će nas voće bogato polifenolima dovesti do bržeg oporavka nakon jakih treninga. Nikako ne kupujte već gotove ceđene sokove, već to uradite sami ukoliko nemate apetita da jedete voće nakon treninga-što je po meni bolja opcija. Često kora ili semena voćke sadrže vlakna, antioksidanse i fitonutrijente ali ih mi odstranjujemo ceđenjem voća. Npr. kora jabuke sadrži vlakna koja će usporiti apsorpciju šećera, dok ukoliko ih eliminišemo dolazi do većeg skoka insulina.

Whey protein

Unesite whey protein odmah nakon treninga ili će te razgraditi vaše mišiće i trenirali ste za džabe. Ovo je nešto u šta su mnogi verovali pa i ja. Sada se zna da je daleko bitniji ukupan dnevni proteinski unos, ali je telo zaista osetljivije na nutrijente nakon treninga. Recimo da ste vežbali na prazan stomak, i niste satima pre treninga uneli ništa. Neko nakon jačeg treninga i dalje nema apetita, a nalazimo se u negativnom proteinskom balansu. Tada whey protein može biti idealan da nakon treninga brže dopremimo amino kiseline. Pored toga, ukoliko putem ishrane ne možete uneti dovoljno proteina, ovo može biti odličan dodatak ishrani.

Zašto izbegavati kafu, gazirane sokove i alkohol nakon treninga?

Telu je nakon jakog inteziteta potrebna rehidratacija, a ova pića imaju diuretski efekat te dodatno povećavaju gubitak vode. Podstiču izbacivanje vitamina i minerala (često magnezijuma pa dobijamo i grčeve u mišićima).
I ako pivo posle treninga ponekad zvuči kao dobra ideja, alkohol dovodi do širenja krvnih sudova, smanjuje se količina krvi koja prolazi kroz mišić i to dovodi do usporavanja procesa oporavka nakon treninga a može doći i do pogoršanja povreda.
Daleko od toga da se ne treba nekad opustiti i popiti piće ali treba znati kada to najmanje škodi telu, i naravno kao u svemu u životu, uvek biti umeren.

Nadam se da ste otkrili šta piti nakon treninga, za više edukacija poslušajte moje youtube klipove.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *