Jaja-najzdraviji izvor proteina

jaja

jaja


Farmaceutske kompanije ulažu veliku količinu resursa kako bi izvukli određene proteine iz jaja zahvaljujući njihovom širokom spektru beneficija.

Izolovano je preko 1500 različitih jedinstvenih proteina koji pružaju različite benefite uključujući jačanje imunog sistema, antimikrobnno, anti-kancerogeno i anti-inflamatorno delovanje.

Često čujemo da ljudi jedu samo belanca i izostavljaju žumanca. Belanca zapravo ne sadrže gotovo ništa, obzirom da su svi vitamini i minerali u žumancetu.

Zašto su jaja superioran izvor proteina?

Većina superiornih izvora proteina su takođe životinjskog porekla, ali jaja su posebna iz nekoliko razloga. Prvo, konzumacijom jaja unosimo i raznolike hranljive materije. Sadrži sve vitamine rastvorljive u mastima, i gotovo sve vitamine rastvorljive u vodi, sem vitamina C.

Većina životinjskih proteina se troši kao azotni otpad ili se pretvaraju u glukozu, a samo mali deo završi kao protein tkiva. Jaja kao najsuperioriniji izvor proteina pružaju imaju bioraspoloživost čak 91% i pružaju maximalnu apsorpciju proteina.

Jaja obiluju vitaminima rastvorljivim u vodi, uključujući A, D, E, K ali i vitamin K1 i K2. Ovi vitamini koji vam pomažu da izvučete kalcijum iz mekih tkiva i igraju ključnu ulogu u zdravlju mozga, očiju i hormonskom balansu.

Belanca sadrže i sve vitamine B grupe, dok se u žumancima krije pozamašna količina istih ali i minerala poput magnezijuma, kalijuma, fosfora, cinka.

Jaja sadrže i jednu ključnu komponentu za smanjenje inflamacije u organizmu, a to su omega 3 masne kiseline.

Kao da sve nabrojano nije dovoljno, ona su bogata i holinom koji ima bitnu ulogu u organizmu. Holin pomaže razgradnju holesterola, potpomaže rad neurotransmitera i mozga, i rad jetre.

Tu spadaju recimo lutein i zeaksantin, oba supstance su ključn za sprečavanje makularne degeneracije. Jaja poseduju antiinflamatorne svojstva te mogu biti odlična prevencija za razne bolesti izazvane povećanom inflamacijom. Imunoregulatorna svojstva koja obezbeđuju mogu pružiti zaštitu od raznih autoimunih bolesti.

Istraživanja pokazuju i da redovna konzumacija jaja može pomoći da smanjite visok krvni pritisak, zahvaljujući određenim komponentama koje imaju u sebi.

Jaja su lošu reputaciju doživela 1968 godine zbog holesterola, i trebalo je skoro 50 godina da se dokaže suprotno.

Teorija da konzumacija holesterola povećava nivo holesterola u telu i time dovodi do začepljenja arterija bila je opšte prihvaćena. Međutim, novija istraživanja pokazuju da je glavni krivac za to ipak visok unos šećera, rafinisane hrane i trans masnih kiselina.

Kako izabrati jaja?

Boja ljuske jaja zapravo ne govori ništa o kvalitetu jaja. Veličina jaja takođe nije dobar pokazatelj.

Jaja od kokošaka koje su slobodno puštene po livadi i hranjene organskom hranom ubedljivo imaju najveći kvalitet. Bioraspoloživost proteina iz tih jaja je gotovo najveća u ishrani (sem whey proteina), što znači da sav protein iz jaja možemo iskoristiti.

Kokoške koje su uzgajane na ovaj način obezbeđuju jaja koja imaju do 20 puta više vitamina E, 4 puta više vitamina D i 10 puta više retinola-aktivnog vitamina A.

Moja preporuka je da uvek nađete nekog prodavca sa sela, koji ima velike pašnjake i gde kokoške nemaju stresan život. Kokoške u kavezima imaju stresan život, te hormone prenose i u jaja i smanjuju raspoloživost nutrijenata koji se nalaze u njima.

Ukoliko vam je cilj nabacivanje mišićne mase, nemojte jesti samo belanca. 

Belance sadrži 11 aminokiselina, dok žumance sadrži 15. Sem što se u žumancima krije više proteina, ona sadrže i karotenoide-jedinjanja koja pružaju mnoge zdravstvene beneficije.

Koliko jaja smete jesti?

Ovo najviše zavisi od vaše težine, visine i generalnom željom za konzumacijom jaja.

Optimalno bi bilo da pojedete 4 jaja dnevno, ukoliko ste normalno razvijeni.

Idealno je da ih unesete za prvi obrok i započnete dan sa svim nutrijentima u svom organizmu. Zamenite voće i voćne sokove sa ovim superiornim doručkom i videćete mnogo više energije u toku dana. 

Takođe, možete ih konzumirati za užinu kao omlet ili za večeru uz neku salatu.

Iako istraživanja ne povezuju prekomeran unos jaja sa razvijanjem bolesti, moja preporuka bi bila da ne prelazite 8 jaja dnevno. Trudite se da ostatak proteina unosa iz raznovrsne ishrane, npr. iz mesa, mleka ili ribe.

4 Komentari

  • Sta ce reci ovi eksperti sto gledaju netflix i tvrde da jaja nisu zdrava 😀

    • Zavisi od toga kako telo reaguje na ovakvu konzumaciju. Ja sam jeo veći deo života toliko u obroku i uvek sam imao savršen lipidni status. Sa gojaznim klijentima radim lipidni status na svakih mesec dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *