Primenljive metode kako da izbacite obrađenu hranu

rafinisana hrana

Prerađena hrana je svaka hrana koja je konzervisana, kuvana, zamrznuta, pasterizovana ili upakovana.

Možete uživati u mnogim prerađenim namirnicama, uključujući konzervirano povrće, smrznuto voće i pasterizovane mlečne proizvode, kao deo zdrave ishrane. Međutim, neki visoko obrađeni proizvodi sadrže veliku količinu soli, šećera, aditiva i konzervansa, što može naštetiti vašem zdravlju.

Smanjenje unosa ove visoko obrađene hrane jedan je od najefikasnijih načina da poboljšate svoje zdravlje i poboljšate kvalitet svoje ishrane.

U stvari, kada me ljudi pitaju za savet o ishrani, smanjenje prerađene hrane je jedna od prvih stvari koje preporučujem.

Držite zdrave grickalice pri ruci

Ako vam nedostaje vremena, može biti primamljivo da uzmete upakovanu užinu na izlazu.

Međutim, držanje vaše kuhinje opskrbljenom dosta prenosivih, hranljivih grickalica može znatno olakšati donošenje zdravih izbora u pokretu.

Neke od mojih omiljenih zdravih grickalica uključuju sveže voće, mešane orašaste plodove, ovsene kaše.

Ako imate više vremena, možete unapred pripremiti neke jednostavne grickalice. Tvrdo kuvana jaja, ćureće rol-up i ovas preko noći su nekoliko odličnih poslastica koje možete brzo da umutite i sačuvate pri ruci za kasnije.

Zamenite rafinisana zrna celim zrnom

Jedan od najjednostavnijih načina da smanjite unos prerađene hrane je da počnete da ih menjate za zdraviju celu hranu.

Konkretno, možete zameniti rafinisane žitarice kao što su bela testenina, pirinač, hleb i tortilje za alternative od celog zrna, kao što su smeđi pirinač i testenina od celog zrna,.

Ne samo da su integralne žitarice veće u važnim hranljivim sastojcima poput vlakana, već istraživanja pokazuju i da štite od stanja kao što su bolesti srca, dijabetes i određene vrste raka.

Pijte više vode

Slatka pića kao što su soda, slatki čaj, voćni sokovi i sportski napici sadrže mnogo šećera i kalorija, ali malo esencijalnih hranljivih materija.

Postepeno menjanje ovih pića za vodu tokom dana je odličan način da smanjite unos prerađene hrane i poboljšate ukupni kvalitet ishrane.

Gazirana ili aromatizovana voda su dve odlične opcije ako obična voda nije vaše omiljeno piće. Alternativno, možete da pokušate da ulijete vodu sa svežim voćem ili začinskim biljem poput nane za dodatni nalet ukusa.

Pripremanje obroka unapred

Pripremanje obroka u velikim serijama jednom ili dva puta nedeljno osigurava da imate puno hranljivih obroka spremnih u frižideru čak i kada ste previše zauzeti da kuvate.

Takođe može učiniti mnogo manje primamljivim da se vozite na putu kući ili da se okrenete zamrznutim gotovim obrocima kada nemate mnogo vremena.

Za početak, izaberite nekoliko recepata koje ćete praviti svake nedelje i odvojite određeno vreme za pripremu obroka.

Takođe mi je draže da pronađem nekoliko recepata koji imaju slične sastojke tako da mogu da menjam nekoliko obroka tokom nedelje kako bih izbegao ponavljanje.

Jedite više povrća

Kada pripremate obroke kod kuće, uključite barem jednu porciju povrća da biste povećali unos zdrave, neprerađene hrane.

Ovo može biti jednostavno kao dodavanje spanaća u kajgana, dinstanje brokolija za jednostavan prilog ili bacanje šargarepe ili karfiola u supe ili tepsije.

Povrće je veoma hranljivo i odličan izvor vlakana, zbog čega se osećate siti između obroka kako biste smanjili apetit i obuzdali želju, kaže nauka.

jedite vise povrca

Probajte neke jednostavne zamene hrane

Postoji bezbroj zdravih zamena za mnoge prerađene proizvode. Evo nekoliko mojih omiljenih:

  • Zamenite kifle i sendviče za sa činijom ovsene kaše sa bobičastim voćem.
  • Stavite sopstvene kokice na šporet umesto kokica u mikrotalasnoj pećnici.
  • Napravite svoje prelive za jela i salate od maslinovog ulja i biljaka.
  • Pohujte hranu koristeći jaja, orašaste plodove i semenke kao zdravu alternativu sortama koje se kupuju u prodavnici.

Pravite male promene

Nema potrebe da odjednom potpuno eliminišete prerađenu hranu iz svoje ishrane.

U stvari, sporo unošenje promena je često efikasnije i dugoročno održivije. Neka istraživanja sugerišu da manje promene načina života pomažu u formiranju dugotrajnih navika i čine radnje koje su u početku teške tokom vremena mnogo lakšim.

Svake nedelje pokušajte da eksperimentišete sa jednom ili dve od gore navedenih strategija, a zatim postepeno primenite više.

Imajte na umu da i dalje možete uživati u večeri ili jesti prerađenu hranu u umerenim količinama kao deo zdrave, uravnotežene ishrane.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *