Sindrom policističnih jajnika: simptomi, uzroci i lečenje

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je uzrokovan neravnotežom androgena. Žene sa PCOS-om proizvode veće količine muških hormona od normalnih. Ova hormonska neravnoteža dovodi do toga da njihovo telo preskače menstruaciju i otežava im da zatrudne.

Uobičajeni simptomi uključuju ciste na jajnicima, neredovne menstruacije i dlake na licu i telu. Opcije lečenja uključuju hormonsku kontrolu rađanja i lek za dijabetes metformin.
PCOS takođe izaziva rast kose na licu i telu i ćelavost. I to može doprineti dugoročnim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes i bolesti srca.

Pilule za kontrolu rađanja i lekovi za dijabetes (koji se bore protiv insulinske rezistencije, simptoma PCOS) mogu pomoći u popravljanju hormonske neravnoteže i poboljšanju simptoma.

Šta je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je problem sa hormonima koji pogađa žene tokom reproduktivnih godina (uglavnom od 15 do 44 godine).
Žene sa PCOS-om proizvode veće količine muških hormona od normalnih. Ova hormonska neravnoteža dovodi do toga da njihovo telo preskače menstruaciju i otežava im da zatrudne.
Mnoge žene imaju PCOS, ali to ne znaju.
PCOS utiče na jajnike žene, reproduktivne organe koji proizvode estrogen i progesteron – hormone koji regulišu menstrualni ciklus.

Šta je uzrok?

Lekari ne znaju tačno šta uzrokuje PCOS. Oni veruju da visoki nivoi muških hormona sprečavaju jajnike da proizvode hormone.

Geni, insulinska rezistencija i upala su povezani sa prekomernom proizvodnjom androgena.

Geni
Studije pokazuju da se PCOS javlja u porodicama.

Verovatno je da mnogi geni – ne samo jedan – doprinose stanju (istraživanje 1).

Insulinska rezistencija
Do 70 procenata žena sa PCOS-om ima insulinsku rezistenciju, što znači da njihove ćelije ne mogu pravilno da koriste insulin (istraživanje 2).

Uzrok pcos

Insulin je hormon koji proizvodi pankreas da bi pomogao telu da koristi šećer iz hrane za energiju.

Kada ćelije ne mogu pravilno da koriste insulin, potreba tela za insulinom se povećava. Pankreas proizvodi više insulina za kompenzaciju. Dodatni insulin pokreće jajnike da proizvode više muških hormona.

Gojaznost je glavni uzrok insulinske rezistencije. I gojaznost i insulinska rezistencija mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Inflamacija
Žene sa PCOS-om često imaju povećan nivo upale u svom telu. Prekomerna težina takođe može doprineti upali. Studije su povezale višak upale sa višim nivoima androgena (istraživanje 3).

Simptomi policističnih jajnika

Neke žene počinju da primećuju simptome u vreme prve menstruacije. Drugi otkrivaju da imaju sindrom policističnih jajnika tek nakon što su se ugojili ili su imali problema da zatrudne.

Najčešći simptomi PCOS-a su:

 • Nepravilne menstruacije. Nedostatak ovulacije sprečava da se sluzokoža materice odvaja svakog meseca. Neke žene sa PCOS-om dobiju manje od osam menstruacija godišnje ili ih uopšte nemaju.
 • Jako krvarenje. Sluzokoža materice se nakuplja duže vreme, tako da menstruacije koje dobijete mogu biti teže nego inače.
 • Rast dlaka. Više od 70 odsto žena sa ovim stanjem ima dlake na licu i telu – uključujući leđa, stomak i grudi.
 • Bubuljice. Muški hormoni mogu učiniti kožu masnijom nego obično i izazvati izbijanje na područjima kao što su lice, grudi i gornji deo leđa.
 • Dobijanje na težini. Do 80 procenata žena sa PCOS-om ima prekomernu težinu ili gojaznost.
 • Muška ćelavost. Kosa na koži glave postaje tanja i može ispasti.
 • Zatamnjenje kože. Tamne mrlje kože mogu se formirati u naborima na telu poput onih na vratu, u preponama i ispod grudi.
 • Glavobolje. Hormonske promene mogu izazvati glavobolju kod nekih žena.

Negativan uticaj na telo

Nivo androgena viši od normalnog može uticati na vašu plodnost i druge aspekte vašeg zdravlja.

Neplodnost
Da biste zatrudnjeli, morate ovulirati. Žene koje ne ovuliraju redovno ne oslobađaju toliko jajnih ćelija da bi se oplodile. PCOS je jedan od vodećih uzroka neplodnosti kod žena.

Metabolički sindrom
Do 80 procenata žena sa PCOS-om ima prekomernu težinu ili gojaznost (istraživanje 4). I gojaznost i PCOS povećavaju rizik za:

 • visok šećer u krvi
 • visok krvni pritisak
 • nizak HDL „dobar“ holesterol
 • visok LDL „loš“ holesterol


Zajedno, ovi faktori se nazivaju metabolički sindrom i povećavaju rizik za:

 • bolest srca
 • dijabetesa
 • srčani i moždani udar

Apneja u snu

Ovo stanje izaziva ponovljene pauze u disanju tokom noći, koje prekidaju san.

Apneja u snu je češća kod žena koje imaju prekomernu težinu – posebno ako imaju i PCOS. Rizik od apneje u snu je 5 do 10 puta veći kod žena koje imaju i gojaznost i PCOS nego kod onih bez PCOS (istraživanje 5).

Kancer endometrijuma
Tokom ovulacije, sluzokoža materice se gubi. Ako ne ovulirate svakog meseca, sluznica se može nakupiti.

Zadebljana sluznica materice može povećati rizik od raka endometrijuma (istraživanje 6).

Depresija
I hormonalne promene i simptomi poput neželjenog rasta dlačica mogu negativno uticati na vaše emocije. Mnogi sa PCOS-om na kraju dožive depresiju i anksioznost

Ishrana kod policističnih jajnika

Lečenje PCOS obično počinje promenama u načinu života kao što su gubitak težine, ishrana i vežbanje.

Gubitak samo 5 do 10 procenata telesne težine može pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa i poboljšanju simptoma PCOS-a. Gubitak težine takođe može:

 • poboljšati nivo holesterola
 • niži insulin
 • smanjiti rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa

Svaka dijeta koja vam pomaže da izgubite težinu može pomoći vašem stanju. Međutim, neke dijete mogu imati prednosti u odnosu na druge.

Ishrana kod policističnih jajnika

Studije koje upoređuju dijete za PCOS otkrile su da su dijete sa malo ugljenih hidrata efikasne i za gubitak težine i za snižavanje nivoa insulina.

Dijeta sa niskim glikemijskim indeksom koja najviše ugljenih hidrata dobija iz voća, povrća i celih žitarica pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa bolje od redovne dijete za mršavljenje (istraživanje 7)

Nekoliko studija je otkrilo da 30 minuta vežbanja umerenog intenziteta najmanje 3 dana nedeljno može pomoći ženama sa policističnim jajnicima da izgube težinu. Gubitak težine uz vežbanje takođe poboljšava ovulaciju i nivo insulina (istraživanje 8).

Vežbanje je još korisnije kada se kombinuje sa zdravom ishranom. Pravilna ishrana u kombinaciji sa vežbanjem vam pomaže da izgubite više težine nego bilo koja intervencija sama, i smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Lekovi za PCOS

Preporuka je da započnete sa fizičkom aktivnošću ako niste do sada, i da povedete računa o ishrani.
Ipak, u nekim slučajevima lekari smatraju da su lekovi neizbežni i prepisuju lekove:

Pilule za kontrolu rađanja i drugi lekovi mogu pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa i lečenju simptoma PCOS-a kao što su rast kose i akne.

Lekova poput progestina koji može:

 • vratiti normalnu ravnotežu hormona
 • reguliše ovulaciju
 • ublažiti simptome kao što je višak rasta kose
 • štiti od raka endometrijuma

Ovi hormoni dolaze u tabletama, flasterima ili vaginalnom prstenu.

Metformin
Metformin (Glukofaž) je lek koji se koristi kod insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2. Takođe leči policistične jajnike poboljšanjem nivoa insulina. Savet je da pitate lekara za mišljenje o suplementu berberinu kao mogućoj zameni.

Istraživanje 10 pokazuje da uzimanje metformina uz promene u ishrani i vežbanju poboljšava gubitak težine, snižava šećer u krvi i vraća normalan menstrualni ciklus bolje nego samo promene u ishrani i vežbanju (25).

Klomifen
Klomifen (Klomid) je lek za plodnost koji može pomoći ženama sa PCOS-om da zatrudne.

Važno je napomenuti da, dok razgovarate o planiranju porodice, imajte na umu da klomifen povećava šanse za blizance i druga višestruka rođenja (istraživanje 11).

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *