Sunčanje-uticaj na telo

Sunčanje

Da li je sunčanje dobro za vas? U ovom tekstu ću opisati prednosti, neželjene efekte i mere predostrožnosti.

Uz toliko priče o traženju hlada i nošenju SPF-a – čak i u oblačnim danima i zimi – teško je verovati da izlaganje suncu, u malim dozama, može biti korisno.

Sunčanje može imati neke zdravstvene koristi ako se vrši pravilno.

Svakako postoji glavna razlika između izlaska napolju 10 minuta bez kreme za sunčanje i redovnih poseta solarijuma.

Rizici prevelikog izlaganja suncu dobro su dokumentovani. Provoditi vreme na suncu bez SPF jedan je od uzroka melanoma, između ostalih stanja.

Međutim, pokazalo se da velike doze vitamina D – (kada smo izloženi suncu, naša koža pretvara holesterol u vitamin D) pomažu u sprečavanju određenih uobičajenih tegoba i bolesti.

Prednosti sunčanja

Izloženost suncu pomaže organizmu da prirodno stvori vitamin D. Ovaj vitamin je neophodan, ali mnogi ga ne unose dovoljno. Manjak vitamina D je čest, a neke procene kažu da oko milijardu ljudi ima deficit.

Može biti teško dobiti dovoljno vitamina D samo iz hrane. Postoji u određenim ribama i žumancima, ali većina se konzumira kroz obogaćene proizvode poput mleka. Dostupni su i dodaci. Prednosti sunčeve svetlosti i vitamina D uključuju:

 • Smanjena depresija. Manji simptomi depresije mogu se prijaviti posle boravka na suncu. Sunčeva svetlost pokreće mozak da oslobodi hormon serotonin, koji može pojačati raspoloženje i podstaći osećaj smirenosti. Čak i bez depresije, provođenje vremena na suncu vjerovatno će poboljšati raspoloženje.
 • Bolje spavanje. Sunčanje vam može pomoći u regulisanju vašeg cirkadijanskog ritma, a vaše telo će početi da se postepeno da se smiruje kada sunce zađe.
 • Jače kosti. Vitamin D pomaže telu da apsorbuje kalcijum, što dovodi do jačih kostiju i može pomoći u sprečavanju osteoporoze i artritisa.
 • Pojačani imuni sistem. Vitamin D pomaže organizmu u borbi sa bolestima, uključujući srčane bolesti, sklerozu mišića, i određenih autoimunih bolesti i raka.
 • Niži rizik prevremenog rađanja. Vitamin D može zaštititi od prevremenog porođaja i infekcija povezanih sa rođenjem.

Da li je sunčanje loše?

Sunčanje nije potpuno bez rizika. Previše vremena na suncu može dovesti do pojave sunčevih osipa, koji se ponekad nazivaju i toplotni osip, javlja se u vidu crvenila i svrabeža.

Izlaganje suncu takođe može dovesti do opeklina od sunca, može izazvati stvaranje plikova i može zahvatiti sve delove tela, čak i usne. Sunčane opekotine mogu dovesti do melanoma kasnije u životu.

Polimorfna erupcija svetlosti (PMLE), poznata i kao trovanje suncem, može se dogoditi kao rezultat previše vremena na suncu. Predstavlja se kao crvene svrbežne izbočine na grudima, nogama i rukama.

Koliko dugo se možete sunčati?

Neki dermatolozi veruju da, sve dok nemate komplikacije sa uobičajenim izlaganjem suncu, možete se sunčati bez krema za sunčanje do 20 minuta svakog dana. Da biste smanjili rizik od sunčanja, možda je najbolje zadržati se na suncu do 10 minuta.

To će se razlikovati u zavisnosti od toga koliko ste blizu ekvatora, uobičajenog odziva kože na sunce i kvaliteta vazduha. Loš kvalitet vazduha može blokirati malo UV svetlosti. Neka istraživanja ukazuju na to da je više štetno dobiti puno sunca odjednom nego duže biti izložen sunčevim zracima tokom vremena.

Da li sunčanje može naštetiti nerođenoj bebi?

Sunčanje tokom trudnoće može dovesti do dehidratacije zbog znojenja u vrućini. Sedenje na suncu tokom dužeg perioda takođe može povećati vašu osnovnu temperaturu, što može povećati i temperaturu ploda. Neke studije pokazuju da veće temperature jezgra (core) mogu dovesti do duže trudnoće.

Vitamin D je izuzetno važan tokom trudnoće. Istraživanja ukazuju na pouzdan izvor da je 4.000 IU vitamina D dnevno imalo najveće koristi. Da biste izbegli gore navedene rizike, razgovarajte sa lekarom o tome kako možete dobiti pravu količinu vitamina D ako ste trudni.

Saveti i mere predostrožnosti za sunčanje

Postoje načini za sigurno sunčanje.

 • Nosite SPF 30 ili više i nanesite je 15 minuta pre nego što izađete napolje.
 • Ne zaboravite da koristite SPF na vrhu glave ako nije zaštićen dlakom, kao ni rukama, nogama i usnama.
 • Izbegavajte solarijume. Osim što je opasno, većina solarijuma jedva sadrži i UVB svetlo za podsticanje proizvodnje vitamina D.
 • Napravite pauze u hladu kada vam postane vruće.
 • Pijte vodu ako provodite više vremena na suncu.
 • Jedite paradajz koji sadrži veliku količinu likopena, a istraživanja otkrivaju da pomaže u sprečavanju crvenila kože od UV zraka.

Alternativa za sunčanje

Sunčanje je jedan od načina da vaše telo iskoristi prednosti sunca, ali to nije jedini način. Ako ne želite da ležite na suncu, ali i dalje želite blagodati, možete:

 • Vežbajte napolju
 • Hodajte 30tak minuta
 • Uzmite dodatak vitamina D
 • Kupite UV lampu
 • Jedite hranu bogatu vitaminom D

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *