Nadutost stomaka

nadutost stomaka

nadutost stomaka


Nadutost stomaka se najčešće javlja kada je gastrointestinalni trakt pun vazduha ili gasa, često može biti propraćen bolom u stomaku, izduvnim gasovima, podrigivanjem ili „gunđanjem stomaka“.

Evo nekoliko saveta šta možete da uradite po tom pitanju.

Jedite sporije i manje porcije

Potrudite se da više sažvaćete hranu.

Kada gutate nedovoljno sažvakane parčiće hrane, najčešće progutate i vazduh što dovodi do povećanja gasova u crevima.

Pored toga, ako jedete sporije veće su šanse da unesete manje količine hrane.

Poređenja radi, kada unesete sok ili neku vrstu tečnih kalorija mozak ne dobije dovoljno brzo signal, naglo se povećava insulin i teže se izbori sa kalorijama.

Povećajte unos vlakana

Vlakna su veoma bitna za pravilan rad creva, mogu poboljšati probavu i pomoći nam da smanjimo simptome nadimanja međutim ukoliko ih unosimo previše može doći do opterećenja probavnog sistema i opisanih propratnih efekata.

Preporuka za dnevni unos vlakana je 38g/M i 25g/Ž.

Ukoliko ne možete uneti dovoljno vlakana, možete koristiti psilijum (indijska bokvica) koji je odličan izvor (uz ovsenu kašu recimo koja takođe poseduje veliku količinu vlakana).

U ovom tekstu pročitajte koji su najbolji izvori vlakana u hrani.

Izbegavajte gazirana pića i vodu

Mehurići u ovim pićima su zapravo gasovi koje kada progutamo dovode do osećaja kao da smo napunjeni helijumom.

“Coca cola zero“ i slični napitci pored toga sadrže i veštačke zaslađivače (poput aspartama i karagenana, ali i šećernih alkohola).

Tu dolazimo do sledeće stavke.

Izbegavajte unos šećernih alkohola

Većina zdravih proizvoda zapravo sadrže šećerne alkohole umesto šećera. Najčešće se koriste ksilitol, sorbitol, maltitol i eritritol, a upravo oni izazivaju najveće nadutost stomaka.

U malim dozama ne škode ali ih naše telo ne može metabolizirati u potpunosti pa mogu dovesti do tegoba u gastrointestinalnom traktu.

Ukoliko ste na nekom posebnom režimu ishrane ili dijeti, preporučujem vam upotrebu stevije.

Što se tiče suplemenata, korist možete imati prvenstveno od probiotika, zatim od suplemenata digestivnih enzima, đumbira, peperminta, kurkume i bromelaina.

Uradite test intoleranije na hranu

Ne kažem da je test intolerancije zaista toliko efektivan ali neke osnovne stvari može da pokaže.

Recimo, ukoliko nakon što popijete mleko dobijate gasove ili nadimanje velika je šansa da ste intolerantni na laktozu (mlečni šećer).

Takođe, ukoliko imate jednoličnu ishranu telo se prilično lako navikava na nju i stvara alergiju kako bi vas nateralo da unosite razne nutrijente.

Možete biti intolerantni na fruktozu ili gluten recimo. Faktora ima dosta, zato ovo može biti ključan savet za trajno rešenje problema.

Komentari su isključeni.